.

Tuesday, June 14, 2011

RESEPI KETUPAT SOTONG



Semalam beria saya suh papa putri
belikan beras pulut n santan..huhuhuh
Yang saya ingat, lam kepala, ada sotong lam
peti ais... dah 3,4 ari dah lam tuh.. Hape??
x fresh? Hah! Jangan nak ngader nak mem'fresh'
x fresh ngan saya keh... ada lagi oang yang 3,4 minggu
lam peti ais pun lom tentu terusik lagi.... hihihih
Lam hati duk terbayang ketupat sotong
kegemaran jerk nih...
Dahla lama x buat...mesti sedap makan pepanas.
Nipun berangan tanpa menge'check'
saiz sotong yang ada tuh...huhuhuh
dah lupa time beli tuh..
hihihih nihla dier rupa ketupat sotong yang saya masak td.
Putri cakap sedap okeh!! Tidak Syak lagi!
huhuhuh
dan tengoklahh sizenyer... cinonet jew!!! huhuhu

okeh kalo korang nak try buat nih........
senangggggggggggg sangat jew!!
nih resepi
KETUPAT SOTONG TERENGGANU
kalo kelantan punya, x silap kaler merah2 skit kot.

BERAS PULUT
(2 Cawan cukup r kot)
(masak okeh)
(camne? macam masak nasi la...)

SOTONG
(ske ati korang nak berapa byk)

SANTAN
(1 kotak kecik campur air dalam secawan)
(kalo sotong korang banyak, pakailah 2 kotak)

HALIA
(Hiris halus2 lam seinci)

BAWANG MERAH
3 biji
(Hiris halus2 gak)

HALBA
(Sesudu kecik bole la kot)

Lepas masak pulut tuh td,
masukkan dalam badan sotong..
aiseh cam ngeri lak
Erk tuka la..

Masukkan lam sotong

Kunci bahagian atas sotong ngn lidi

Pastuh masuk lam periuk,
masuk skali santan,
halia,
bawang merah,
halba
api dapur biarkan kecil


tunggu sotong masak
masuk gula sesudu, ngn garam sket
sesedap rasala... Pepandailah korang rasa keh
Pastuh dah boleh makan!!!
Selamat mencuba!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels