.

Wednesday, May 11, 2011

SARDIN PUN X BOLEH...

Pensterilan Radioaktif paling banyak digunakan dalam indusri pemakanan (Food Irradiation Sterilised). Logam yang digunakan untuk mengetin makanan akan disterilkan dengan sinaran gamma radioaktif. Kesan radioaktif yang telah dipancarkan ke atas logam akan mengambil masa puluhan tahun untuk menjadi neutral dengan sendiri. Ketika itu, tidak akan ada sebarang bakteria, virus atau kulat yang akan membiak atau hidup di dalam tin tersebut.


Kesan pensterilan terhadap tin tersebut akan menjadikan makan di dalamnya amat reput pada tahap yang amat rapuh. Tulang ikan sardin yang sepatutnya liat dan kukuh menjadi sangat rapuh. Laici atau buah dalam tin juga menjadi sangat reput dan rapuh berbanding dengan laici yang segar. Kini selain sardin dan buah, terdapat bermacam-macam lagi makanan yang lain ditinkan dalam tin yang telah disterilkan dengan sinaran radioaktif. Mungkin hampir sebahagian besar kita setiap hari minum minuman bercampur susu krim yang ditinkan.

info-http://rawatankesihatan.blogspot.com

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels