.

Wednesday, June 15, 2011

KASUT TERTUA DI DUNIA!


Wah! masih ada lagi kasut tertua nih.
Dulu atok saya ada cakap, dia tertinggal kasut
ni kat sana. Mungkin dah jumpa lah kot tu.
Eh! Tak..tak..tak.... hehehe
Kasut ni lagi tua laaaaa.....
Kalo tak caye, baca kat bawah tu!


Kasut kulit tertua didunia telah ditemukan di pegunungan Armenia, umurnya diperkirakan sekitar 5.500 tahun. Alas kakinya terbuat dari kulit, menggunakan tali untuk mengikat bagian depan dan belakang.Seperti diberitahu oleh Associated Press, Khamis 10 Jun 2010, peneliti melaporkan hal itu kepada sebuah jurnal di perpustakaan awam ilmu pengetahuan.Kasut untuk kaki kanan itu ditemukan di dalam sebuah gua.

Ketika ditemui, di dalam Kasut itu sudah penuh dengan rumput.Ron Pinhasi Ahli Arkeologi dari University College Cork di Cork, Irlandia, memimpin sepasukan penelitian itu. Dia merasa sangat beruntung menemukan kasut itu. Kerana, kata dia, biasanya mereka hanya menemui pot rusak.Dengan ditemukannya kasut seperti itu, maka Pinhasi dan peneliti memiliki maklumat mengenai kegiatan sehari-hari orang-orang kuno.Setidaknya, ada gambaran mengenai bagaimana kehidupan orang kuno masa lalu.

Tidak hanya tentang apa yang mereka makan, apa yang mereka lakukan, tetapi juga apa yang mereka gunakan.Sebelumnya, kasut kulit tertua ditemukan di Eropah atau Asia, yang dikenali dengan Otzi, “manusia ais” yang ditemukan membeku di Alpen beberapa tahun yang lalu dan sekarang diawetkan di Itali.Otzi diperkirakan hidup pada 5.375 dan 5.128 tahun yang lalu, beberapa ratus tahun lebih baru daripada kasut Armenia. kasut Otzi terbuat dari kulit rusa dan beruang yang disatukan dengan tali kulit.“Kasut Armenia nampaknya terbuat dari kulit sapi,” kata Pinhasi.


sumber


dah pandai la rupanya dorang nih...

boleh buat kasut lagi! Agaknya, kalau heels'

dorang letak apa eh? ranting ke? huhuhuuhu

kalo ranting, mesri yang kukuh punyerr

ahakzs!

2 comments:

momoe love said...

kalau heels dorang letak batu granit... haha.. baru superb

ADLYNN ADAMZ said...

wah! berat tu!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels