.

Friday, July 1, 2011

DARAH DALAM TASIK


TASIK merah di hutan Raje Mandare, Sumatera Selatan, Indonesia.

Sumatera Selatan - Merah bak darah! Itulah warna permukaan sebuah tasik seluas enam hektar yang ditemui sekumpulan penduduk tempatan dan peminat paranormal di Pagar Alam di sini, lapor akhbar Kompas semalam.

"Kami bersama rombongan 21 orang melakukan ekspedisi di kawasan Rimbacandi dengan menyusuri tebing, hutan, dan bukit bukau selama dua hari untuk sampai ke lokasi tasik merah itu," kata Asmidi, seorang penduduk tempatan.

Tasik berkenaan terletak di kawasan hutan berbukit Raje Mandare di sempadan Kota Pagar Alam dan Daerah Kaur, wilayah Bengkulu yang terkenal dengan banyak peninggalan bersejarah, termasuk candi.

"Anehnya, walaupun permukaan tasik ini merah, airnya pula jernih ketika dicedok keluar dengan menggunakan tapak tangan," kata Asmidi.

Selain tasik merah, hutan Raje Mandare turut menampilkan keganjilan lain termasuk spesies haiwan raksasa seperti lipan sepanjang 50 sentimeter (sm) dan lebar 30 sm serta burung raksaksa selain kerbau-kerbau yang mempunyai sarang lebah pada telinganya. - Agensi


erks!! tasik pun pandai berdarah da...
takoootttttttt!!

2 comments:

Farhana Jafri said...

pergghh.. seram!! boleh plak kerbau tu steady je lebah buat srng kt tlinge dy.. adoi.. mmng x prgi la tmpat ni.. bhaya kot~~

jemput singgah ANASAURUS :)

ADLYNN ADAMZ said...

hehehe pun tanak pegi..huhu kang adayg tak balik...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels